Nie ma chyba dziecka, które nie lubiłoby zjeść na obiad makaronu w postaci spaghetti. Również i wielu dorosłych przepada za taką postacią makaronu na posiłek. Przychodzi jednak w życiu każdego człowieka taki moment, kiedy zaczyna bardziej świadomie kontrolować swój jadłospis i zaczyna dbać o to co ląduje na talerzu. Makaron z marchewki to fantastyczna opcja dla ludzi lubujących się w makaronach i wszelkiego rodzaju spaghetti. Marchew to warzywo, które posiada właściwości lecznicze i zawiera spore ilości wartościowych składników odżywczych.

 

Marchewka to jedno z pierwszych warzyw, które podajemy bobasom przy rozszerzaniu diety, Warto więc poznać szerzej jej dobroć i wykorzystywać częściej we własnej diecie. Najważniejszy jest beta-karoten, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia naszą odporność i będąc silnym przeciw utleniaczem chroni przed nowotworami. Z dodatkowych, bardziej urodowych korzyści można wymienić wspomaganie leczenia trądziku, a także przyspieszenie opalania skóry i przedłużania efektów kąpieli słonecznych. Makaron z marchewki jest wbrew pozorom prosty i bardzo tani w przygotowaniu. Każdy nawet najmniej uzdolniony kulinarnie kucharz z pewnością poradzi sobie z jego przyrządzeniem. Taka potrawy to również gwarancja zaskoczenia osób, które zaprosimy na kolację i uraczymy tym daniem.