Wiele osób uważa, iż nie możliwe jest tworzenie i prowadzenie w odpowiednio prosperującej restauracji na wysokim poziomie, bez zatrudnienia szefa kuchni. Stanowisko to staje się w ostatnim czasie coraz bardziej popularne i prestiżowe ponieważ oprócz odpowiedniej wiedzy należy także posiadać ogromny talent zmysł estetyczny, a także cechy przywódcze.

Obowiązki szefa kuchni nadają się nie tylko dogotowania. pl dużo ważniejsze w tym przypadku jest na przykład Tworzenie menu. Zazwyczaj menu które oferuje nam restauracja przecina jak jest odpowiednio dobrane pod kątem smaków i równowagi przez doświadczonego szefa kuchni mającego o tym ogromne pojęcie i szeroką wiedzę. Idealny szef kuchni potrafi dostosować menu do każdej restauracji oraz na różnego rodzaju imprezy i okoliczności.

Innym bardzo ważnym zajęciem szefa kuchni jest monitorowanie dostaw produktów. Bardzo często szef kuchni robi także spis produktów na których mu zależy, uwzględniając odpowiednią jakość oraz ilość danego produktu. Po dostawach kucharz będący szefem sprawdza jakość dostarczanych produktów oraz monitoruje ich świeżość.

Do każdego menu szef kuchni zobowiązany jest podać listę potrzebnych składników, a także odpowiedniego sprzętu który będzie potrzebny do stworzenia zaplanowanych dań. Szef kuchni musi także monitorować pracy podległego zespołu, a także swoją postawą i osobowością dawać dobry przykład młodym ludziom uczącym się w tym kierunku.