Bydło opasowe to rasy o dwukierunkowym typie użytkowym. W Polsce są to rasy mięsno-mleczne lub mleczno-mięsne, typowe rasy mleczne i rasy mięsne. W porównaniu z drobiem i trzoda chlewną, bydło opasowe jest niezwykłe. Wszystko za sprawą tego, że jest w stanie przekształcić pasze o niskiej jakości w wysokiej jakości białko dla ludzi. Ostatnio coraz głośniej mówi się o ograniczeniu produkcji mięsa, ponieważ uważa się, że ma negatywny wpływ na środowisko. W pewnym sensie różnego rodzaju organizacje ekologiczne próbują wywrzeć presję na hodowców. Jednak mięso zwierzęce odgrywa znaczącą rolę w produkcji pożywienia dla ludzi. Bardzo ważne jest, aby zadbać o potrzeby żywieniowe bydła tak, aby były one dostosowane do produktywności pastwiska, ale tym samym pozwalały ograniczyć szkodliwy wpływ na ekosystem. Szacuje się, że globalny apetyt na mięso wzrośnie, w związku z tym jedyną skuteczna metoda zaspokajania pobytu będzie zrównoważenie sposobu żywienia. Chodzi tutaj o większe wykorzystanie pasz będących produktami ubocznymi i odpadów żywnościowych w produkcji bydła mięsnego. Idealnie nadają się wysłodki buraczane dla bydła opasowego, które powstają w procesie produkcji cukru.

Odżywianie bydła opasowego

Podstawowym warunkiem rozwoju każdej hodowli bydła jest dostępność do zbóż, z których produkuje się pasze, najlepiej pochodzących z lokalnych upraw Ziarna paszowe są głównym i niezbędnym składnikiem diety dla bydła opasowego. W niektórych regionach, w zależności od rynków zbóż pasza dla bydła może być dostarczana z produktów ubocznych, takich jak przetworzone warzywa korzeniowe, np. ziemniaki i buraki lub młóta, np. zboża gorzelnicze i słodkie otręby.

Hodowla zwierząt opasowych

Bydło opasowe jest hodowane w szeregu systemów, różniących się od siebie poziomem żywienia. Zwierzęta te są także szczególnie zmotywowane, aby móc wybierać dietę. Być może brzmi to dosyć dziwnie i nieprawdopodobnie, ale bydło ma preferencje żywieniowe i wybiera te pasze, które mu smakują. Bydło to przeżuwacze. Oznacza to, że mają jeden żołądek z czterema oddzielnymi przegrodami. Ich układ pokarmowy umożliwia trawienie materiału roślinnego poprzez wielokrotne zwracanie go i ponowne przeżuwanie jako pokarm. Ten proces trawienny pozwala bydłu rozwijać się na trawach, innej roślinności i paszy.

Podsumowując temat żywienia zwierząt hodowlanych, trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że ich dieta musi być odpowiednio skomponowana. Nie może w niej zabraknąć żadnego składnika odżywczego, a wysłodki buraczane stanowią świetne uzupełnienie pozostałych pasz.